ЧИПРОВЦИ ИЗВАДИ ОТ РАКЛИТЕ ВЕКОВНИ КИЛИМИ

Публикувано на 05/05/2018 16:04
/ прегледи: 901
/ в Общество, Събития
IMG_19800109_032857

Гости от цяла България събра днес Чипровци на  празника на прочутите си килими. Вековната традиция на изкусните тъкачки от този край не е загубена. Макар и майсторките  вече да се броят на пръсти, стан все още има във всяка къща. „Учат се младите, е не е като преди, да седят по цял ден пред стана, но занаята не е загубен”,разказват две от жените в килимената зала на Историческия музей. Тук е една от най-богатите колекции на килими, събирани повече от век.

В една от витрините е показан  диплом  от лондонския панаир – 1907 г.   на Михалко Димитров Минкин, чипровчанин, търговец на килими с кантора в Лондон и застраховка в „Лойдс”.За рождения ден на английския крал той пратил в двореца килим.. Кралят върнал жеста, като в Чипровци било доставено пони, „за забавление на децата” За съжаление понито преживяло тук само осем месеца.

По време на Втората балканска война  Михалко се върнал в Родината и заминал на фронта. Знаел няколко езика, станал  разузнавач, изчезнал безследно някъде в Македония.

Днес нямаше кралски подаръци, но пък студенти от НХА представиха колекция си “РЕ – старт, РЕ – дизайн  на старото” , вдъхновена от чипровския килим. Манекени бяха момичета от Чипровци.

В кабинета си кметът Пламен Петков е подредил 12 от тъканите икони и кяртини  на Сийка Тачева. Показва ги на официалните гости – депутати, журналисти,гостите от с. Винга.   През 2002 г., за апостолическото посещение на папа Йоан Павел Втори в България, майсторката  изтъка икона на Пресвета Богородица Чипровска, подарена на Светия отец от името на католическата общност в България..

През ноември  2014 г. “Традицията на производство на Чипровски килими” бе вписана  в Световната представителна листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ