ЧЕТИРИМА ОБВИНЕНИ ЗА ВЗРИВА В ГОРНИ ЛОМ

Публикувано на 30/03/2016 14:02
/ прегледи: 533
/ в Общество, Събития
iп

Четирима души са обвинени за взривовете в завода за боеприпаси “Миджур” край Горни Лом, при които през октомври 2014 г. загинаха 15 души. Сред обвинените е собственикът на фабриката Валери Митков, чийто син Емил бе сред жертвите, тогавашният шеф на службата за контрол по общоопасните средства (КОС) към МВР Божидар Василев и две държавни чиновнички, отговорни за безопасността на труда и за контрола върху търговията с боеприпаси.
Това  съобщиха главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на Националната следствена служба Евгени Диков пред журналисти в столицата днес, пише Mediapool.bg. В публикация се припомня, че  на 1 октомври 2014 г. при взрив в  цех на предприятието  загинаха 13 мъже и 2 жени, и бяха  ранени три от работничките.
Четири взривни вещества са оставили следи след експлозията – основно тротил, а причината за инцидента е случайно възникнало възпламеняване в резултат на нарушаване на технологични правила. Това предизвикало и следващи възпламенявания, установило следствието.
За утилизация са използвани самоделни дървени чукове. Работело се в помещение, в което имало 12 души, вместо в бронирано помещение с един човек.

Прокуратурата е обвинила собственика на завода Валери Митков, че в качеството си на проектант е нарушил редица изисквания, поради което са загинали хора, а други са пострадали. Той ще отговаря и за изготвяне на документи с невярно съдържание.
Експертът по безопасността на труда Палма Иванова е обвинена за това, че в предприятието са били нарушени разпоредбите за сигурност.
Разследването е установило, че с взривните вещества е допуснато да работят хора, които нямат нито образование, нито подготовка за това.
Ивелина Бахчеванова, шеф на дирекцията “Международно контролирана търговия и сигурност” в Министерството на икономиката, е обвинена за нарушаване на служебните си задължения.
Същото обвинение е повдигнато и на тогавашния началник на службата за контрол по общоопасните средства към МВР Божидар Василев.
В завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Мините до гръцко-българската граница стигали със специален конвой, а след влизането им у нас били превозвани с обикновени камиони.Материалите по досъдебно производство са 160 тома.
В разследването са участвали 19 следователи, разпитани са над 50 свидетели, назначени са  20 съдебно-медицински експертизи, 120 експертизи на ДНК и още десетки други експертизи.
Взривно-техническата експертиза, която е от около 350 страници и е изготвена от БАН, е най-важна за разследването.До месец делото ще влезе в съда.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ