ЧЕРКВАТА СВЕТА ПЕТКА” В СМОЛЯНОВЦИ СТАНА КАТО НОВА

Публикувано на 14/10/2018 17:05
/ прегледи: 341
/ в Общество, Събития
DSC_1610 (1)

В Смоляновци посрещнаха  Петковден  в ремонтирана черква. Храмът е с нов покрив,  направена е топло и хидроизолация. Ремънтът е стурвал 36 000 лв, осигурени от бюджета на община Монтана. Преди две години в двора на 180-годишен храм бе възстановена  камбанарията.  Средствата за изграждянута на  15-метровата  кула  бяха набрани от даренията  на 157 души.

„В ден като този, в който почитаме една от най-обичаните български светици,  човек трябва да намери време, да бъде добър, да забрави злобата и завистта, и да търси онова, което ни обединява,  каза кметът Живков.  Храмът на Света Петка в Смоляновци е един от 13-те храма в община Монтана, които през тази година ние възстановяваме или изграждаме. До края на този мандат всяко едно от 23 –те села на Монтана ще има християнски храм. През строителния сезон са  ремонтирани църквата,  здравната служба и покрива на училището в Смоляновци.  Инвестирани са близо 95 хиляди лева от общинския бюджет.

Водосвет пред стария храм отслужиха свещениците Емил, Славейко и Ангел. Отците дариха на кмета на Смоляновци Пламен  Лилчов и на Зл. Живков  икони на Света Петка Параскева.  Празникът завърши с курбан за всички,осигурен от анонимен дарител. Кметът Пл. Лилчов осигури оркестър за радост и веселие на всички дошли на празинка.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ