АНЮТА КАМЕНОВА РАЗКАЗВА ИСТОРИЯТА НА ЧЕРКВАТА В МОНТАНА

Публикувано на 17/01/2018 16:04
/ прегледи: 759
/ в Общество, Събития
1-4

Книга за черквата в Монтана ще бъде издадена наскоро. Автор на историческото изследване за храма „Св. Св. Кирил и Методий” е Анюта Каменова.

„Не беше лесно да стигна до важните факти, които дават представа за всичко направено от свещениците и миряните за черквата. Документите са много, нужни ми бяха  месеци, но трябваше да довърша изследването, защото тази година черквата  в Монтана има забележителна годишнина – 120 години от освещаването през 1898 г.,”  каза Анюта Каменова.

Черквата е построена на мястото на една от джамиите в следосвобожденска Кутловица. Преди да замине за Турция съветникът Джамал предложил на това място да се построи  християнски храм. Така започнало всичко. Християните пренесли част от параклиса на „Св. Георги”, който бил в градината Монтаннезиум в първата дървена черква, на мястото където е и сега. Повече от 10 години били нужни, за да заприлича скромната  постройката на истински храм., осветен на Петковден през 1898 година. Няколко години по-късно в града се заселил   свещеник Михаил Вариклечков, чийто потомци са тримата братя Христо, Любомир и Иван Михайлови. През 1957 година Иван Михайлов лично се застъпил за черквата и така бил довършен ремонта на сградата. Тогавашният свещеник Никола Горанов няколко пъти търсил помощ от  И. Михайлов и въпреки заръките на видния партиен функционер, местните власти спъвали преустройството  на сградата. Стигнало се дотам, че И. Михайлов пратил лично писмо до Околийския комитет на БКП и общината и така теренът бил включен в градоустройствения план. Тогава била обновена и  камбанарията, направена през 1936 г., по време на кметуването на Гоцо Митов.  Основите били укрепени и черквата добила сегашния си вид.

Макар и не най-просторен, храмът в Монтана има забележителен иконостас, изработен от  резбаря Стойчо Фъндъков от Самоков. Образите на светците са рисували майстори, познати в цялата страна Георги Младенов – Писецо от с. Сумер и Христо Енчев от Копривщица.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ