МОНТАНА МОЖЕ ДА ИМА И ИНОВАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

Публикувано на 20/11/2018 14:02
/ прегледи: 148
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1-1

Работя активно в Монтана да бъде създаден регионален научен иновационен център. Той може да бъде финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, където за това са   заделени 52 млн лева , каза доц. Борислав Великов. Той е част от екипа  който ръководи  оперативната програма.

Регионалните научни  центрове са третата и последна форма  за поощряване на научно-приложната и иновационна дейност в България,. Все още не е уточнено колко регионални научни  центрове се предвиждат за най-слабо развития регион в Европейския съюз. В Монтана по идея на доц. Великов от няколко години има регионален академичен център, а отскоро и изнесен център на Института по балканистика с център по тракология към БАН. Всичко това според доц. Великов може да се надгради със създаването на регионален иновационен център.

Концепцията предвижда новоучредените сдружения да се конкурират за финансирането с проекти. Предвижда се до март 2019 г. концепцията и всички правила да са уточнени,до юни сдруженията трябва да са регистрирани и да са готови с проектите си,  аа до месец  октомври да бъдат оценени и през ноември-декември 2019 г. да започне финансирането.

За Монтана има идеи да се разработят проекти за създаване на електро-химична лаборатория с участието на големи фирми от региона, а също и проект, който да се занимава научно с опазването на културно-историческото наследство.

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Veli

    Можеше да има колеж, филиал на Русенския университет (също обещан от ГЕРБ), нова спортна зала, тунел под Петрохан, модернизирана ж.п. линия (а и магистрала) София-Видин, Програма за Северозапада, и т.н. и т.н….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ