20 ДКА ОБЩИНСКА ЗЕМЯ ХРАНЯТ ЦЯЛО СЕЛО

Публикувано на 12/12/2017 14:02
/ прегледи: 950
/ в Общество, Събития
2.

Социален експеримент в с. Долни Цибър може да стане модел за цялата страна. Успешното ангажиране на местни хора, които от години са без постоянна работа в производството на зеленчуци, впечатли министър Бисер Петков. Ръководството на социалното министерство поиска и вече получи подробности за организацията и резултатите на зеленчукопроизводителите от крайдунавското село.

Експериментът стартира преди три години, когато община Вълчедръм предостави на кметство Д. Цибър 20 дка плодородна общинска земя. На нея 60 души от селото садят зеленчуци. Годишната продукция, която се разпределя между социалните звена и хора с ниски доходи от община Вълчедръм  е: 20 тона картофи, 12 тона домати, 10 тона лук и 6 т зеле.

Семената, торовете и машините за обработване на земята през последния сезон са осигурени от кмета на Вълчедръм Иван Барзин, кмета на Д. Цибър К. Димитров и народният представител Дилян Димитров. В предишни години средства за градината е осигурявал и депутата Петър Чобанов.

Предложението към социалното министерство е: през следващия сезон хората в Д. Цибър да бъдат назначавани не като „общ работник” , а като „градинари”, като договорите им са за пълен работен ден, а не както досега  са за 6 –часова заетост.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ